Przyszłość polskiego rolnictwa w regulacjach nowej WPR
23.11.2021
VI FORUM ROLNIKÓW I AGROBIZNESU
VI FORUM ROLNIKÓW I AGROBIZNESU
Informacje organizacyjne dla wszystkich zarejestrowanych osób:
1) Przypominamy o konieczności pobrania biletu wstępu, który należy okazać przy rejestracji uczestników na miejscu (wydrukowany lub w telefonie).
2) Od godziny 9.00 zapraszamy do rejestracji na miejscu oraz na śniadanie regionalne, przygotowane specjalnie przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.
3) Początek Forum punktualnie o godzinie 10.00.
4) Wjazd dla samochodów osobowych – od ul. Śniadeckich (wjazd i wejście bramą nr 1). Na teren MTP będzie także można wejść od strony stacji PKP - wejście od ul. Głogowskiej, brama nr 10.
5) Parkingi – liczba miejsc parkingowych na terenie MTP jest ograniczona. Okazanie biletu przy wjeździe na teren MTP upoważni do skorzystania z bezpłatnego parkingu na czas trwania VI Forum Rolników i Agrobiznesu. W przypadku zapełnienia miejsc parkingowych na terenie MTP, goście będą kierowani na płatny „green parking” przy ul. Matejki 63, 60-767 Poznań (4zł/1h – płatność we własnym zakresie).
6) WAŻNE – w związku z obecną sytuacją pandemiczną, w celu zapewnienia Państwu bezpieczeństwa, każdy Uczestnik VI Forum Rolników i Agrobiznesu zobowiązany będzie:
a) zezwolić na pomiar temperatury realizowany przy wejściu na teren MTP (osoby z temperaturą powyżej 37,5 nie będą mogły wejść na teren MTP),
b) przed wejściem na wydarzenie wypełnić oświadczenie dotyczące szczepienia przeciw COVID 19 i stanu zdrowia,
c) zaopatrzyć się w maseczki i przestrzegać obowiązku zakrywania ust i nosa, zachowania dystansu społecznego oraz dezynfekowania rąk.
Karol Bujoczek - redaktor naczelny top agrar Polska
Przywitanie gości
Europejskie rolnictwo przyjazne dla środowiska i konsumentów. Jak rolnicy mają sprostać wymogom nowej WPR – wystąpienie dra Janusza Wojciechowskiego, komisarza rolnego Komisji Europejskiej
Krajowy Plan Strategiczny – kierunki zmian w finansowaniu gospodarstw w przyszłej WPR - Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa i rozwoju, wicepremier
DEBATA I
Czy krajowy plan strategiczny zapewnia rozwój gospodarstw, finasowanie koniecznych zmian w celu dostosowania się do strategii "Bioróżnorodności" oraz strategii "Od pola do stołu", a także konkurencyjność polskiego rolnictwa?
DEBATA II
Modele wsparcia i kierunki rozwoju polskiego rolnictwa wobec wyzwań wspólnego rynku i trendów na świecie
Przerwa obiadowa
Wprowadzenie
Gdzie tracimy żyzność i strukturę gleby oraz jak trwale poprawić jej potencjał – dr Ute Kropf, Wyższa Szkoła Rolnicza w Kilonii
DEBATA I
Gleba odporna na stres
Wprowadzenie - prof. dr hab Stanisław Pietr, Uniwersytet Przyrodniczwy we Wrocławiu
Globalny i lokalny rynek nawozów - Krzysztof Michalski, Yara
Dyskusja
Postęp hodowlany, a wzrost wydajności i jakości plonu kukurydzy - Marcin Liszewski, Bayer
Zmieniające się warunki uprawy wyzwaniem dla hodowli rzepaku - Artur Kozera, Rapool
DEBATA II
Tylko zdrowe rośliny wykorzystają potencjał żyznej gleby
Wprowadzenie - prof. dr hab. Marta Damszel, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Dyskusja
Jan Beba, Tomasz Czubiński - redaktorzy top agrar Polska
Wprowadzenie
Kombinowane metody ochrony dla wysokiej skuteczności oraz z poszanowaniem środowiska naturalnego i zasobów – prof. Hansgeorg Schönberger z N.U.Agrar
DEBATA I
Jak chronić rośliny, by uzyskać efekt na polu i akceptację konsumentów?
Wprowadzenie - prof. Roman Kierzek, Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu
Ochrona roślin w przyszłości – wymaga wiedzy, dobrego prognozowania i precyzji aplikacji - Artur Szymczak, Kuhn
Dyskusja
Precyzyjne rolnictwo z xarvio jako odpowiedź na wymogi Zielonego - Ładu Cezary Urban, BASF
Biologizacja – Twój zysk z natury! - Adam Baucza, Fundacja Terra Nostra
DEABATA II
Alternatywne sposoby ochrony oraz ograniczanie emisji CO2 w produkcji roślinnej
Wprowadzenie - dr hab. Zuzanna Sawinska, prof. UPP
Dyskusja
Anna Kurek, Paulina Janusz-Twardowska - redaktorki top agrar Polska
Wprowadzenie
Ograniczenia produkcji świń w Europie wynikające z Zielonego Ładu – jaki czeka nas scenariusz ? – Robert Hoste, Uniwersytet Wageningen (Holandia)
DEBATA I
Dobrostan świń coraz ważniejszy: nowe normy i ograniczenia definiują standardy produkcji i możliwości eksportu
Wprowadzenie - Stanisław Jamka, Agrolok
Dyskusja
DEBATA II
Przeciwdziałanie biegunkom i upadkom prosiąt przy ograniczeniu stosowania antybiotyków i tlenku cynku
Wprowadzenie – prof. Daniel Korniewicz, LNB
Dyskusja
DEBATA III
ASF - aktualna sytuacja w kraju i konsekwencje dla branży
Wprowadzenie – Paweł Niemczuk, główny lekarz weterynarii
Runda pytań do głównego lekarza weterynarii
Marcin Jajor, dr Mirosława Wieczorek - redaktorzy top agrar Polska
Czego oczekuje europejski konsument od producentów mleka: jak konsument i handel definiuje warunki produkcji – Frank Feuerriegel, Milchland Niedersachsen, Niemcy
DEBATA I
Jak rolnicy mają sprostać oczekiwaniom konsumentów i nowej WPR oraz konieczności utrzymania konkurencyjnej porodukcji?
Dyskusja:
DEBATA II
Dobrostan, żywienie i przyszłe trendy – w co inwestować w kontekście strategii „Od pola do stołu”?
Nowoczesne technologie utrzymania i żywienia warunkiem ekonomicznej produkcji mleka (dobrostan, żywienie, przyszłe trendy) – prof. Piotr Wójcik, IZ – PIB w Balicach
Wydajna i efektywna produkcja mleka z hodowlą DEKALB - Wojciech Pieczewski, Bayer
Uszlachetnione komponenty paszowe w żywieniu krów mlecznych, jako niezbędny element w zrównoważonej produkcji mleka - Stanisław Jamka, Agrolok
Dyskusja:
Grzegorz Ignaczewski, dr Juliusz Urban - redaktorzy top agrar Polska
DEBATA I
Jak zmiany klimatu wpływają na bezpieczeństwo dochodów w gospodarstwie?
Zmienna pogoda czy już trwałe zmiany klimatu – co nas czeka w najbliższych latach - prof. Bogdan Chojnicki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Wystąpienie - Bernard Mycielski, Generali Towarzystwo Ubezpieczeń SA
Dyskusja
DEBATA II
Instrumenty rynkowe zabezpieczające dochody – kontrakty, rynki terminowe
Zabezpieczenie dochodów przez instrumenty polityki rolnej - dr Jerzy Plewa, Team Europe
Wystąpienie - Florian Hildebrand, StoneX Financial Europe S.A.
Dyskusja
b. minister rolnictwa
b. minister rolnictwa
b. minister rolnictwa
kierownik Zakładu Mikrobiologii w Katedrze Ochrony Roślin, na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym
rolnik z miejscowości Wiry (woj. dolnośląskie)
rolnik z miejscowości Krajewice Małe (woj. mazowieckie)
specjalista ds. doświadczalnictwa w uprawach rolnych i ogrodniczych
manager produktu i marketingu
dyrektor handlowy
niezależny doradca agrotechniczny
główny agronom
dyrektor zarządzający
prezes zarządu
hodowca
hodowca
hodowca
prezes
moderator sesji głównej
moderatorka sesji uprawa technika I
moderator sesji uprawa technika I
moderator sesji uprawa technika II
moderator sesji uprawa technika II
moderatorka sesji świnie
moderatorka sesji świnie
moderator sesji mleko
moderatorka sesji mleko
moderator sesji zarządzanie ryzykiem
moderator sesji zarządzanie ryzykiem
LIMIT MIEJSC DLA OSÓB NIEZASZCZEPIONYCH ZOSTAŁ WYCZERPANY
Skontaktuj się z nami telefonicznie:
61 886 29 60
Zaktualizuj przeglądarkę lub zainstaluj przeglądarkę nowszej generacji.